Ontspannen op reis, ook MET kinderen

Veel zomervakanties worden al in de winter of vroeg in het voorjaar geboekt. Je hebt er veel zin in en droomt al van de zon, de zee en lekker ontspannen! Maar dat ontspannen gevoel verandert vaak in flinke stress vlak voor vertrek. Ook niet echt bevorderlijk voor de sfeer, wat de kinderen feilloos oppikken. Die stress willen we dus voorkomen. Hieronder enkele handige tips en linkjes om je op weg te helpen.

Aftelkalender vakantie | Achterbank-bingo |Toestemmingsformulier alleen reizen

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Je vakantie is geboekt en de voorpret kan beginnen. Met een goede voorbereiding blijft niet alleen de voorpret, maar ook de reis naar je bestemming leuk! Hoe betrek je je kinderen hierbij? Lees meer

Deze voorpret delen met je kinderen is niet alleen leuk, maar ook zinvol. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn en dat is goed. Vertel waar je naartoe gaat aan de hand van een boekje en foto’s. Zo krijgen ze alvast een beeld van bijvoorbeeld dat leuke zwembad op de camping. Tijdsbegrip is vaak nog ingewikkeld voor kinderen. “hoeveel nachtjes slapen?”, “hoe lang is het rijden?” Gebruik ongeveer 10 tot 14 dagen voor vertrek, een leuke vakantie aftelkalender. Denk ook aan je eigen voorbereidingen. Maak tijdig een to-do en to-checklijst. Denk hierbij aan legitimaties, milieustickers, veiligheid setjes, EHBO-tasje, etc.

2. Wat neem je allemaal mee?

Inpakken is niet zomaar even gebeurd. Het scheelt veel tijd en stress als je al ruim voor vertrek een lijstje maakt, wat je mee wilt nemen en wat je nog moet aanschaffen. Wat kan je nog meer doen? Lees meer

Begin al een week voor vertrek met het maken van setjes kleding die je mee wilt nemen. Geef je kind een leuke taak. Bijvoorbeeld welke 3 korte broeken ze mee wil nemen en laat ze dat dan in de eigen tas of koffer doen. Kinderen weten vaak echt wel wat ze willen. Dit bespaart je ook een hoop ‘rommel’ die je niet mee hoeft te slepen. Een echte musthave is een aparte tas die je voor in de auto hebt met daarin spullen waar je snel bij moet kunnen. Denk aan eten en drinken, zakdoekjes, EHBO-kist, reispapieren, etc. En wil je nog even last-minute shoppen? Breng dan je kinderen gerust een dagje naar het kinderdagverblijf of BSO. Zij kunnen heerlijk spelen en jij hebt alle rust om ontspannen de laatste dingen in huis te halen.

3. Zo blijft het gezellig op de achterbank

De reis op de achterbank gezellig houden, dat is misschien wel de grootse uitdaging. Zorg dat je kids genoeg te doen hebben onderweg. Dan kom je met een beetje geluk ontspannen aan op de plek van bestemming. Hoe? Lees meer

De tablet is niet meer weg te denken in een ontspannen autorit. Zet er leuke spelletjes, films en liedjes op. Maar ook zonder tablet valt er genoeg te doen onderweg. Wat dacht je van een achterbank-bingo, kleurplaten, letterspelletjes met nummerplaten of ga zoals vroeger, blauwe auto’s tellen! Minstens zo belangrijk is voldoende pauze. Neem dus de tijd en ervaar ook de reis zelf als vakantie. Stop iedere 2 uur even om de benen te strekken, te plassen en even iets lekkers te eten of te drinken. En vergeet vooral niet die favoriete knuffel en een lekker kussentje, zodat ze ook even de ogen dicht kunnen doen. Of vraag bij KDV naar de leukste liedjes om samen te zingen.

4. Een vliegreis? Zo vliegt de tijd!

Net als in de auto, is het fijn als kinderen iets te doen hebben in het vliegtuig. Bij een drie uur durende reis, moet je bij peuters en kleuters ongeveer 10 activiteiten hebben die ze kunnen doen. Lees meer

Denk aan boekjes, spelletjes, stickers, kleuren, etc. Niet te grote dingen natuurlijk, dat neemt alleen maar extra bagage in beslag. Bij het opstijgen en landen is het handig om snoepjes bij je te hebben waar de kinderen op kunnen sabbelen. Door veel te slikken, verminder je de druk op je oren. Een flesje drinken helpt ook. Als je kind maar veel slikt.

5. Alleen op vakantie met je kind(eren)

Reis je alleen met minderjarige kinderen naar het buitenland? Dan heb je naast de standaard voorpret en voorbereiding nog een paar extra punten die je moet regelen. Lees meer

Denk hierbij aan een geldig legitimatiebewijs voor je kind(eren), een toestemmingsformulier van de andere gezaghebbende ouder, een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de toestemming gevende ouder, een recent uittreksel BRP (op te vragen bij de gemeente) en een recent uittreksel gezagsregister ( op te vragen bij de rechtbank) Meer informatie hierover vind je in de link ‘toestemmingsformulier alleen reizen’ bovenaan de pagina. Dan heb je alle regelzaken afgevinkt en kan de voorbereiding samen met je kind(eren) beginnen. Wanneer dit aan de orde is, kan je een kalender maken met je kind waarop je kan afstrepen wanneer ze hun vader of moeder weer zien. Voor je kind is het fijn om te weten waar het aan toe is. Dan wordt jullie vakantie samen extra ontspannen en genieten.

6. En dan weer thuis

En dan ben je weer thuis. Lekker in je eigen bed, dat zal je kind ook heerlijk vinden. Blijf vooral nog even in die relaxte vakantiestand. Als de was er nog een dag extra ligt, is helemaal niet erg. Net als voorpret, is napret net zo leuk en belangrijk! Lees meer

Maak met je kind een leuk fotoboek of fotocollage. Hij zal het super leuk vinden om herinneringen weer terug te zien met foto’s. Werk nu weer langzaam toe naar het oude vertrouwde ritme van je kind. Werk weer toe naar de bestaande bedtijden en de tijden om te eten. Voor jonge kinderen is het ook fijn om ook het bezoek aan het kinderdagverblijf weer op te bouwen. Als je kind een paar weken niet geweest is, kan het best zo zijn dat hij weer even moet wennen of dat afscheid nemen weer even wat moeilijker gaat. En je kind dat naar de BSO gaat kan ook in vakantieperioden hier terecht. Hoe leuk is het om de vakantie belevenissen te delen met vrienden en vriendinnen!

Kinderstoel

De expert aan het woord: Welk autostoel kies je?

ANWB: “De regels voor het gebruik van autostoeltjes zijn in alle EU landen gebaseerd op dezelfde Europese Richtlijn, maar die laat ruimte voor verschillen.

In de Europese Richtlijn staat dat kinderen kleiner dan 1,50m vervoerd moeten worden in een (EU-) goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind. Als je hiervan uitgaat bij het reizen door Europa dan zijn er geen problemen te verwachten.

Dezelfde Europese Richtlijn biedt mogelijkheden voor uitzonderingen. Nederland heeft gebruikt gemaakt van een uitzondering, zodat hier een kinderbeveiligingsmiddel verplicht is voor kinderen tot een lengte van 1.35m. In elk Europees land is het gebruik van in de auto aanwezige veiligheidsgordels voor alle zitplaatsen verplicht.” Bron: ANWB.nl

Wil je weten welke autostoel het beste bij jouw kind past? Doe dan de test Autostoeltjes.

Jars

Blijf je thuis? Maak een potjes vol zomerbelevenissen. Pedagogisch medewerker aan het woord:

“Blijf je deze zomervakantie thuis? Dan zijn de verrassingspotjes met zomerbelevenissen een leuk idee! Het idee is heel simpel. Pak drie schone jampotten en plak op iedere pot een label: ‘doen’, ‘eten’, ‘bezoeken’ . In de potten zitten allerlei belevenisideeën. Bedenk samen van tevoren een lijst met activiteiten en besluit welke activiteiten je in de potten doet.

De potten kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Je kunt iedere ochtend een of meerdere kaartjes uit de potten halen voor die dag, of in een keer een hele week inplannen. Bij de laatste optie heb je meer tijd om te plannen en benodigdheden in huis te halen. Wil je nog tips en leuke ideeën? Wij weten als geen ander wat kinderen leuk vinden en kennen de nieuwste trends. En… iets kleins kan al iets heel leuk zijn voor een kind. Het hoeft niet groots of duur te zijn”. 

Archief

Meer weten? Hieronder kun je de pagina's (onderwerpen) van voorafgaande maanden terugkijken.

April 2017 - Introductie Kindontwikkeling.tips

Mei 2017 - Van babybrabbel tot tienertaal

Juni 2017 - Buitenspelen is ontwikkelen