Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij, dan staan we je graag te woord.

Opvangvormen

+Hoe ziet een dag op het Kinderdagverblijf eruit?

Net als bij je thuis houden wij sterk rekening met de basisbehoeften van de kinderen. We nemen rustig de tijd voor het afscheid nemen van de ouders, eten en drinken, spelen, lezen, zingen en slapen. Uiteraard hebben we samen veel plezier en doen we verschillende uitdagende activiteiten. Neem eens een kijkje bij een of meerdere locaties van Kanteel, dan vertellen ze je er graag meer over. Zo kun je goed bedenken en ervaren wat het best bij jou en jouw kind past.

+Hoe ziet een dag op de Peuteropvang eruit?

De peuters vanaf 2,5 jaar kunnen twee dagdelen per week naar de Peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal). Hier doen we leuke, uitdagende activiteiten die de taalontwikkeling en o.a. sociale vaardigheden stimuleren. We werken in thema's en passen de activiteiten aan, aan het niveau van elk kind. Peuteropvang is een goede voorbereiding op de basisschool. Neem eens een kijkje bij een of meerdere locaties van Kanteel, dan vertellen ze je er graag meer over. Zo kun je goed bedenken en ervaren wat het best bij jou en jouw kind past. In Den Bosch e.o noemen wij de peuteropvang het peuterarrangement. 

+Hoe ziet een dag op de BSO eruit?

Op de Buitenschoolse Opvang (BSO) van Kanteel kun je na school lekker samen met je vrienden spelen, lol maken of ontspannen. We doen verschillende activiteiten, die samen met de kinderen worden bepaald. Ook organiseren we workshops om kinderen kennis te laten maken met nieuwe dingen. Elke dag is anders en we maken er samen een feestje van. Neem eens een kijkje bij een of meerdere locaties van Kanteel, dan vertellen ze je er graag meer over. Zo kun je goed bedenken en ervaren wat het best bij jou en jouw kind past.

+Wat is flexibele opvang (KDV)?

Flexibele kinderdagopvang is een vorm van opvang waarbij je geen vaste dagdelen per week reserveert, maar wisselende dagdelen per week afneemt, op basis van jouw werkrooster.

We bieden deze vorm van opvang op onze locaties Plons en Westerbreedte in Den Bosch, Den Krommen Hoek en 't Ven in Rosmalen en Waluwe Kids in Zaltbommel. 

Flexibele kinderdagopvang betekent hier dat we werken in blokken van 4 uren, met eventuele verlenging van 2 uur. Als je langer gebruik wilt maken dan 4/5 uur dan is dat uiteraard mogelijk. Op dat moment gaat het volgende blok van 4 uur in. 

De opvang in het blok van 4 uur kan op elk (half) uur van de dag ingaan. Je geeft uiterlijk 2 weken voor de daadwerkelijke opvangdatum aan wanneer je kind aanwezig is. Je kunt tot 5 werkdagen voor de daadwerkelijke opvangdatum kosteloos wijzigen of annuleren. Geef je binnen 5 werkdagen een wijziging door? Dan is opvang mogelijk op voorwaarde dat de groepsgrootte dit toelaat.

Onze locaties in Uden e.o. bieden allemaal flexibele opvangmogelijkheden. In deze regio werken we met niet met blokken van 4 uur, maar met 2 dagdelen (5 uur in de ochtend en 5 uur in de middag). Kijk op de locatiepagina's voor de specifieke mogelijkheden.

Wil je gebruik maken van flexibele opvang? Schrijf je dan in via de inschrijfbutton op onze website. Ben je ingeschreven en wil je data doorgeven waarop je gebruik wilt maken van flexibele opvang of wil je meer weten? Bel de afdeling Relatiebeheer op (073) 851 99 99. 

+Is er ook voorschoolse opvang?

Bij verschillende locaties is er voorschoolse opvang mogelijk. Handig om de dag rustig op te starten. Voor al je vragen over de opvangmogelijkheden kun je terecht bij de afdeling Relatiebeheer.
Mail naar relatiebeheer@kanteel.nl of bel (073) 851 99 99.

+Hele of halve dagen kinderopvang?

Wanneer je gebruik wil maken van kinderdagopvang kan dat voor hele én halve dagen. Je bent dus niet gebonden aan hele dagen. Je moet minimaal 1 dagdeel per week afnemen voor de BSO en 2 voor het kinderdagverblijf.

+Is het peuterarrangement ook tijdens schoolvakanties geopend?

Tijdens schoolvakanties zijn de peuterarrangementen gesloten.
Kijk hier voor het vakantierooster van schooljaar 2019-2020

+Wat zijn verticale groepen (KDV)?

Op veel locaties zijn er groepen waar kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar in de groep zitten: de verticale groep noemen we dit. De jonge kinderen leren hier veel van de oudere kinderen en de peuters leren hoe ze rekening moeten houden met de kleintjes. Zo kunnen ze meehelpen met klusjes of een flesje geven. In deze groepen kan een baby ook in dezelfde groep als zijn grotere broer of zus zitten en blijven ze bij elkaar gedurende de dag. Neem eens een kijkje bij een of meerdere locaties van Kanteel, dan vertellen ze je graag meer over de verschillen tussen verticale en horizontale groepen. Zo kun je goed bedenken en ervaren wat het best bij jou en jouw kind past.

+Wat zijn horizontale groepen (KDV)?

Horizontale groepen zijn babygroepen van zo'n 0-2 jaar en peutergroepen van zo'n 2-4 jaar. Binnen deze groepen kan nog gerichter op de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen ingespeeld worden. Neem eens een kijkje bij een of meerdere locaties van Kanteel, dan vertellen ze je graag meer over de verschillen tussen verticale en horizontale groepen. Zo kun je goed bedenken en ervaren wat het best bij jou en jouw kind past.

+Hoe verloopt de plaatsing voor peuteropvang?

Kinderen worden bij het peuterarrangement/peuteropvang op de 1e van de maand of op de 16e van de maand geplaatst.
Plaatsing loopt door tot de 15de van de maand als een kind voor de 16e van de maand dat hij/zij 4 jaar wordt of tot eind van de maand als hij/zij op of na de 16e van de maand 4 jaar wordt.
De opzegtermijn is minstens één maand.

Algemeen

+Wat is een LRK nummer?

Voor het aanvragen en wijzigen van kinderopvangtoeslag heb je het Landelijke Registratie Kinderopvang (LRK) nummer nodig. Je vindt dit nummer op de locatiepagina van de locatie waar jij je kind naar toe brengt.

+Hoe weet ik dat de opvang goed is?

Kwaliteit nemen wij heel serieus. We kijken kritisch naar onze manier van werken, onze locaties, de inrichting, de speelmaterialen en alle werkprocessen. We werken met kinderen vanuit een doordachte, pedagogisch visie. Deze hebben we opgesteld in onze pedagogische bouwstenen, waarin doelen staan beschreven. Iedere locatie geeft op zijn manier invulling aan dit algemene beleidsplan, door samen met ouders een pedagogisch werkplan te schrijven. Deze plannen zijn te vinden op de locatie(pagina) van je keuze. De GGD inspectierapporten kun je daar tevens te lezen.

+Wat zijn de algemene sluitingsdagen?

We zijn alleen op Nationale Feestdagen gesloten.

+Wat zijn de randvoorwaarden van Kanteel?

In de randvoorwaarden lees je in hoofdlijnen hoe wij bij Kanteel omgaan met de verschillende procedures en afspraken op diverse gebieden zoals de  groepssamenstellingen, opvang zieke kinderen, hoe wij omgaan met gezondheid en veiligheid maar ook hoe wij graag jou als ouder of verzorger willen betrekken in de samenwerking. 
Kijk hier voor de randvoorwaarden.

+Hoe geef ik een opzegging door?

De opzegtermijn is minstens één maan­d. Opzegging kan plaatsvinden op elk moment van de maand en moet schriftelijk ingediend worden.

Opzeggingen voor het peuterarrangement worden altijd per de 1e of de 16e van de maand verwerkt.

+Kan ik een dagje extra komen?

Ja zeker dat kan! Je kind kan extra dagen komen en per jaar ontvang je van ons ook nog eens enkele dagen om in te zetten. Komt je kind 2 dagen per week? Dan ontvang je 2x2 dagen per jaar om extra in te zetten, als je bijvoorbeeld een dagje extra moet werken. Lees hier onze spelregels.

+Waar vind ik de algemene voorwaarden?

U vindt onze algemene voorwaarden in de footer van onze site.

Ouders

+Hoe kan ik als ouder betrokken zijn bij Kanteel?

Kanteel neemt de mening ouders zeer serieus en is altijd op zoek naar ouders die actief mee willen denken. Voor meer informatie klik hier. Heb je interesse? Laat het weten aan de manager van je locatie.

+Wat is een kindbespreking?

Als ouder ken je je kind het best. Dus als het even niet zo goed
gaat, heb je dat vaak als eerste in de gaten. Soms is er meer nodig. Dan kan je kind worden besproken tijdens de kindbespreking. Dit gebeurt altijd in overleg en met toestemming van de ouder.
Binnen de kindcentra in Den Bosch e.o wordt je kind besproken in de kindbespreking 0-13. Binnen de Kinderdagverblijven binnen de kindbespreking 0-4

+Is er een ouderapp?

Kanteel heeft inderdaad een ouderapp, waarin gemakkelijk documenten terug te vinden zijn, zoals facturen en een overzicht van de opvangdagen. Het ook mogelijk om bijvvoorbeeld een dagnotitie achter te laten voor de medewerkers. Donwload de 'Flexkids Ouderapp', via de Appstore of Google Play. Voor pincode en inloggegevens, neem contact op met onze afdeling Relatiebeheer (relatiebeheer@kanteel.nl).

VVE

+Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (ofwel VVE)?

Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE) heeft als eerste doel de brede algemene ontwikkeling te stimuleren van kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Daarnaast bieden we kinderen die de Nederlandse taal niet of matig beheersen extra ondersteuning in het leren van de Nederlandse taal. Een goede taalontwikkeling tussen 0 en 4 jaar is belangrijk voor het latere leren op de basisschool en voor de totale ontwikkeling van kinderen. Via de VVE programma’s werken we actief aan het verminderen of voorkomen van (het risico op) ontwikkelingsachterstanden bij kinderen.

Dit gebeurt op een speelse manier want SPELEN IS LEREN. We werken met thema’s waarin verschillende activiteiten worden aangeboden. In een thema staan een aantal woorden centraal. Ook jij als ouder kunt hierbij een rol spelen. Thuis kun je bijvoorbeeld boekjes voorlezen over het thema. Soms organiseren we ook ouderactiviteiten binnen een thema. Heb je vragen over de exacte inhoud van VVE op jouw gewenste locatie, stel je vraag bij de locatiemanager.

+Wordt er samengewerkt met de basisschool?

Op onze VVE-locaties werken we nauw samen met de basisschool. We werken met hetzelfde VVE programma en hebben dezelfde thema's regelmatig gezamenlijke activiteiten. Hierdoor wordt voor de peuters 'de stap' naar school kleiner.

+Op welke locaties wordt VVE aangeboden?

Op de volgende locaties wordt binnen Kanteel Kinderopvang VVE aangeboden: KC De Ontdekking, KC De Haren, KC Vlindertuin, KC Boschveld, KC Sterrenbosch, KC De Kameleon, PA Kruisboelijn, PA De Kwartiermaker, PA De Graaf, PA Westerbreedte.

Een VVE-locatie heeft, buiten het reguliere opvangprogramma, speciale aandacht voor 'doelgroeppeuters', kinderen die extra stimulans nodig vb. als er thuis weinig Nederlands wordt gesproken. VVE-locaties zijn kinderdagverblijven en peuteropvang/peuterarrangementen (vroeger peuterspeelzalen) met gesubsidieerde voorschoolse educatie, waardoor extra zorg kan worden geboden.

Je kind krijgt op 2, 3 of 4 vaste ochtenden/middagen VVE aanbod. Het aantal dagdelen/uren is afhankelijk van de locatie en situatie. Voor meer informatie kun je terecht op de locatiepagina’s van de bovenstaande VVE-locaties of neem contact op met Relatiebeheer via (073) 851 99 99.

Locaties

+Kan ik een keer een kijkje op een locatie nemen?

Natuurlijk kun je een keer een kijkje komen nemen! Vraag een rondleiding aan via het contactformulier. Natuurlijk kun je ook altijd telefonisch contact opnemen met de manager van de locatie. Je bent van harte welkom!

+Is elke locatie hetzelfde?

Iedere Kanteel locatie is uniek, maar werkt wel volgens dezelfde pedagogische bouwstenen en biedt dezelfde kwaliteit. Afhankelijk van je wensen kun je een keuze maken voor een specifieke locatie.
Wil je meer weten over een specifieke locatie? Neem dan contact op met de locatie van je keuze. We vertellen je graag meer.

+Waar vind ik het hoofdkantoor van Kanteel Kinderopvang?

Ons kantoor is gehuisvest in een monumentaal pand op het landgoed Coudewater (Centrum OKE) aan de rand van Rosmalen. Wij zijn met de auto uitstekend bereikbaar. U vindt ons direct aan de A59 afslag Rosmalen/Berlicum. Vind hier een korte routebeschrijving.

+Wat zijn de openingstijden?

De kinderdagverblijven zijn open van 07.30 - 18.30 uur (mits anders staat vermeld). Peuteropvang verschilt per locatie of deze in de ochtend of de middag plaatvindt. De BSO start direct na sluitingstijd van de basisschool en is open tot 18.30 uur. Voor vragen of het bespreken van de mogelijkheden, neem contact op met desbetreffende locatie.

+Hoe kan ik inschrijven?

Om jouw kind te kunnen plaatsen op een Kanteel locatie hebben we gegevens nodig. Deze kun je doorgeven bij de inschrijving in de oranje button bovenaan de pagina. We behandelen de inschrijvingen op volgorde van binnenkomst. Wacht niet te lang met inschrijven, want op een aantal locaties is er een wachtlijst.

Bekijk de plaatsingscriteria van Kinderdagverblijf, Buitenschoolse Opvang 
en Peuterarrangementen. Wil je meer informatie over de plaatsingsmogelijkheden, neem dan contact op met onze afdeling Relatiebeheer.
E: relatiebeheer@kanteel.nl of T: (073) 851 99 99.

Kosten & kinderopvangtoeslag

+Is er een vergoeding van de kinderopvangkosten?

De gemeente en/of belastingdienst betaalt mee aan de kinderopvang. Voor meer informatie hierover gebruik onze Rekentool.

+Betaalt de gemeente ook mee aan peuteropvang?

De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen al vroegtijdig samen met andere kinderen spelen en zich ontwikkelen als voorbereiding op de basisschool. Daarom komt zij je tegemoet wanneer geen recht hebt op kinderopvangtoeslag. Is jouw kind tussen 2,5 en 4 jaar en gaat het naar een erkende Peuteropvang? Dan kun je een “verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag” invullen en een inkomensverklaring van de Belastingdienst inleveren. Op basis van die gegevens wordt bepaald welk deel van de kosten door de Gemeente wordt bijgedragen.

 

+Waar vind ik de tarieven van Kanteel?

Op onze kostenpagina vind je alle tarieven. Gebruik de Rekentool om jouw bijdragen te berekenen.

+Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl. Je hebt daarbij de gegevens nodig die in de plaatsingsovereenkomst staan. Bij de aanvraag moet je het gemiddeld aantal uren per maand invullen. 
Om je daarbij te helpen kun je gebruik maken van de Rekentool
Deze rekentool berekent, op basis van jouw persoonlijke start- en einddatum van het peuterarrangement, hoeveel uren je moet opgeven bij de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je teveel of te weinig kinderopvangtoeslag ontvangt.
Mocht het niet lukken met de rekentool, laat het ons weten. We helpen je graag.

Let op: het is belangrijk om de toeslag aan te vragen BINNEN DRIE MAANDEN na de maand dat de kinderopvang is begonnen. Doet u dit niet dan kunt u kinderopvangtoeslag mislopen.

+Hoe worden de kosten voor KDV en BSO berekend?

1 maal per jaar stellen we het tarief per maand vast. We gaan uit van de uren die we werkelijk open zijn. We houden er in de berekening rekening mee dat we op de feestdagen gesloten zijn.

Het aantal opvanguren per jaar hangt dus af van de dag waarop je zoon/dochter opvang heeft (vb. maandag heeft minder opvanguren in een jaar, dan woensdag). Het maandtarief kan dus, afhankelijk van de afname van de dag, verschillend zijn. De kosten van het aantal beschikbare uren per jaar verdelen we over 12 maanden.

De opvang kan op elke dag van de maand starten. Start of eindigt de opvang niet precies op een hele of een halve maand, dan worden de extra dagdelen apart (aantal uren van het dagdeel x uurtarief) in rekening gebracht.

+Hoe vindt de betaling door de Belastingdienst plaats?

Je vraagt de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Je kunt je aanvraag ook digitaal doen. Wil je de kinderopvangtoeslag direct vanaf januari ontvangen, dan moet je het ingevulde formulier voor eind november insturen. Medio december zal dan de eerste uitbetaling plaatsvinden voor de opvang over de maand januari.
Veranderingen kun je gedurende het jaar doorgeven aan de Belastingdienst met een aanvraagformulier. De Belastingdienst verwerkt je aanvraag en controleert of je voor de kinderopvangtoeslag in aanmerking komt. Zo ja, dan maakt de Belastingdienst de toeslag maandelijks rechtstreeks aan je over. De hoogte van het bedrag is gebaseerd op de informatie die je vooraf over je situatie hebt verstrekt.

+Hoe bereken je de eigen kosten voor de kinderopvang als ouder?

Voor het bepalen van de kosten van de kinderopvang zijn de volgende gegevens van belang:
· het belastbaar gezinsinkomen
· gegevens over het soort opvangen 
· de omvang van het gebruik

Bereken de volgende onderdelen:
1. de totale kosten voor de kinderopvang
2. de kinderopvangtoeslag
Je betaalt het bedrag dat overblijft als de kinderopvangtoeslag is afgetrokken van de totale kosten.

Gebruik onze Rekentool om dit snel uit te rekenen.

Kanteel Actief

+Wat is Kanteel Actief?

Kanteel Actief is de afdeling binnen Kanteel die voor de locaties in Den Bosch e.o uitdagende en verrassende workshops organiseert. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zich hiervoor inschrijven. Bekijk meer hierover op de Kanteel Actief pagina.

+Hoe vaak zijn er activiteiten?

Het hele jaar door hebben we activiteiten op de BSO. Na schooltijd maar ook tijdens schoolvakanties. Inspraak van de kinderen vinden we daarbij belangrijk. Samen met de pedagogisch medewerkers maken zij een activiteitenprogramma. Uiteindelijk mogen ze zelf kiezen waar ze wel of niet aan meedoen. Jouw kind kan bij Kanteel spelenderwijs ontdekken welke talenten het heeft. Tussen de schoolvakanties in kan je meedoen aan cursussen en workshops.

+Hoe weet ik wat er te doen is bij Kanteel Actief?

Twee keer per jaar wordt er samen met de kinderen een keuze gemaakt uit het workshopaanbod. Dat is voor alle kinderen van de BSO. De pedagogisch medewerkers vertellen persoonlijk aan de kinderen wat er allemaal te doen is.

+Mogen vriendjes mee?

Ja, zij mogen gerust een keer meekomen wanneer daarvoor ruimte is op de locatie. Natuurlijk altijd in overleg met de leiding en ouders. En als ze mee willen doen met de workshops dan kunnen ze zich opgeven.

+Wat zijn de kosten voor Kanteel Actief activiteiten?

Als jouw kind naar de Buitenschoolse Opvang (BSO) gaat en er Kanteel Actief workshops zijn dan kosten de workshops niets. 

Video Interactie Begeleiding

+Wat is Video Interactie Begeleiding (ofwel VIB)?

De kracht van het zien. Een kinderdagverblijf is méér dan een plek waar ouders hun kind om praktische redenen naar toe brengen. Het is een verlengstuk van thuis, een stimulerende leefomgeving. Alleen als kinderen zich er prettig en veilig voelen kunnen ze zich cognitief en sociaal-emotioneel ontwikkelen. Vooral de pedagogisch medewerkers zijn bepalend voor de kwaliteit van de opvang. De interactie met kinderen is hierbij heel belangrijk. VIB (video interactie begeleiding) is een uitstekend instrument om de kwaliteit en de interactievaardigheden van de pedagogsch medewerker te verbeteren. 

+Wat is de werkwijze?

Een speciaal opgeleide video-interactiebegeleider (VIB-er) maakt video-opnames van een ped. medewerker. Zo’n video-opname duurt 5 – 10 minuten. Dat lijkt misschien erg weinig, maar in de praktijk blijkt het voldoende om interactiepatronen op beeld vast te leggen.
Nadat de opnames zijn gemaakt, vindt er een reflectiegesprek plaats.
Dit duurt ongeveer een half uur. De opnames worden gedetailleerd besproken. Relevante beelden worden stilgezet of herhaald, zodat de (non) verbale communicatietussen pedagogisch medewerker en kind goed zichtbaar wordt. De VIB-er zoemt in op de geslaagde momenten. Dit is een bewuste keuze omdat mensen vooral leren van hun succeservaringen.
Door terug te kijken naar de beelden, kunnen ped. medewerkers de succesvolle interactiemomenten leren herkennen en daarna verder toepassen.

+Wat is het doel van VIB?

Het doel van VIB is inzicht geven in de interactie. Daarnaast heeft VIB een preventief karakter (kan problemen voorkomen). VIB is niet probleem georiënteerd maar bouwt de aanwezige positieve krachten verder uit.
Het uitbouwen van krachten/talenten gebeurt d.m.v. het bespreken van interactie aan de hand van de basisbegrippen VIB. Door terug te kijken
naar de beelden, kunnen ped. medewerkers succesvolle interactiemomenten leren kennen, zich hiervan bewust worden, en daarna ook uitbreiden.

Heb je vragen over onze opvangvormen of onze locaties?

Bel dan 073-8519999

Bezoekadres Kanteel
Berlicumseweg 8G
5248 NT Rosmalen
Bekijk op Google Maps

Postadres Kanteel
Postbus 334
5240 AH Rosmalen
E: relatiebeheer@kanteel.nl

Bereikbaarheid
Voor algemene vragen zijn wij op kantoortijden bereikbaar op tel. (073) 850 78 50

Voor vragen over
Plaatsingsmogelijkheden:
(073) 851 99 99
Kinderopvangtoeslag:
(073) 850 78 49

Contactformulier

Over welk onderwerp wil je contact hebben? Geef het hieronder aan.

Bel me terug

Vul onderstaand formulier in en we bellen je z.s.m. terug